קצר חשמלי הינו אחד התרחישים שיכולים להגיע לתוצאות הרות גורל. ישנם כל מיני סוגים של קצרים חשמליים, למשל קצר בתוך מכשיר חשמלי כמו תנור או מזגן, ולעיתים קצר שמקורו בלוח  החשמל. 

 

קצר חשמלי בלוח החשמל נגרם בין היתר כאשר שני מוליכים או יותר בעלי מטען שונה נוגעים זה בזה, או שאם חומר הבידוד הנמצא בלוח החשמל נהרס או נפגע. במקרים יותר שכיחים הקצר  נוצר כאשר ישנה חדירת נוזל כמו מים או נוזל מוליך אחר. קצר חשמלי במכשירים נגרם גם כן מסיבות דומות כאשר הבידוד מבפנים נשחק או נהרס ואז ישנו מגע בין מוליכים בעלי מטען חשמלי שונה. 

 

מה שלנו הכי חשוב לדעת זה זיהוי הקצר בין אם מדובר בשקע חשמלי, גופי תאורה, מנורה שנשרפה או מכשיר חשמלי שהקפיץ את החשמל. ברגע שזיהינו את הקצר נותר טיפולו ואם חלילה גילינו אותו מאוחר מידי אז לדעת כיצד להתמודד נכון ובמהירות כדי לא להחמיר את המצב שיכול להגיע עד לשריפה כוללת במבנה. לכן מניעת קצרים נעשית על ידי תכנון נכון של מכשירים חשמליים ומיקומם הנכון והבטוח ביותר בבית הפרטי, במשרד ועוד. 

 

תכנון נכון של מכשירים חשמליים נעשה על ידי שימוש בחומרים מבודדים, התקנת מוליכים במרווחים מתאימים אשר לא יסכנו את המכשיר החשמלי וכמובן שלא יסכן את המשתמש במכשיר החשמלי הדבר הכי חשוב זה מניעה של חדירת נוזלים מולכים אשר יכולים לסכן את המכשיר ואת המשתמש במכשיר. יש להרחיק מילדים בקרבת מקום את המכשירים החשמליים וכמובן מלוח החשמל.

 

קצר חשמלי יכול להיגרם מכמה ומכמה סיבות כמו למשל עומס על החשמל כאשר כמה מכשירים עובדים במקביל על אותו מתח חשמל והעומס הינו כבד מידי על המתח החשמלי שעליו עוברים אותם המוצרים, כך העומס גורם לקצר. 

 

כמו כן ישנה סיבה נפוצה מאוד והיא כבל שרוף או פגום העלול לגרום לקצר. לחלק מכם זה כבר בטח קרה שישבתם ביום בהיר בבית ופתאום הרחתם ריח שרוף חזק מכיוון המזגן או מכיוון התנור אפייה, מעין ריח של פלסטיק ומתכת שרופה, ומיד רצתם (לבדוק מה קרה (במידה ובאמת זיהתם בזמן עוד לפני שקפץ החשמל (וגרם לקצר.

 

אז מה שקרה זה שנשרף לכם אחד מכבלי המכשיר חשמלי או שקע החשמל ולכן במיידית יש להפסיק את אותה פעולת המכשיר החשמלי להוריד את החשמל מלוח החשמל להמתין מעט, להוציא את התקע מהשקע ושוב להמתין מעט ואז ולטפל בבעיה שהיא למעשה החלפת החלק השרוף. 

 

במקרים קיצוניים יותר אחרי שעשיתם את הפעולות הללו וכבר כיביתם את המכשיר החשמלי, ניתקתם אותו משקע החשמל והורדתם את החשמל מלוח החשמל (ועדיין יש עשן או אש יש לכבותה באמצעות אבקת כיבוי (כמובן שבדקתם שכלום לא נמצא בשקע ושהורדתם את החשמל מלוח החשמל. חשוב לציין שאם אתם אינכם מבינים בחשמל ובכלל גיליתם שמדובר בכבל שרוף אך אין לכם את הידע בהחלפת כבל חשמל רצוי מאוד להזמין חשמלאי מוסמך ולהמתין עד שהוא יסדר לכם את הבעיה כי כמו שכולם יודעים – חשמל זה לא משחק ילדים ואין לגעת סתם במשהו שלא מבינים גם בגלל הסיבה שהבעיה עלולה להחמיר וגם שמדובר על חשמל שיכול לגרום  לתוצאות מסוכנות מאוד.

 

כאשר "קופץ" לנו החשמל ואנחנו ממהרים להגיע ללוח החשמל חשוב שלא ניגע בלוח החשמל עם ידיים רטובות ולא יחפים אלא תמיד עם נעליים או כפכפים. כך גם כאשר אתם מחליפים שקעים בבית, בתאורות הגינה, מנורה שנשרפה בבית או בעסק או באם אנו מחליפים גופי תאורה בבית יש להוריד את החשמל המרכזי כדי לעבוד "בראש שקט" וללא חשש.

 

כך תמנעו שריפה:

יש לנקוט באמצעי זהירות ברורים, גם אם השקעים ומכשירי החשמל בביתכם תקינים לחלוטין:

1. כדי למנוע סכנה בבית חשוב לוודא כי שקעי החשמל והמפצלים מתאימים לתקן הישראלי. יש לקנותם בחנויות מסודרות ולא מאנשים המציעים לכם אותם במחיר זול יותר.

2. חשוב וכדאי להזמין חשמלאי מקצועי לפחות פעם בשנה שיבדוק את מערכת החשמל בבית ויוודא שמערכת החשמל תקינה וחוטי החשמל בבית עומדים בתקן. בנוסף, מומלץ להוריד את מפסקי החשמל באופן יזום פעם בחודש.

3. התקנה של גלאי עשן יכולה למנוע סכנה במקרה של חוסר תשומת לב לשריפה שפרצה. ניתן לקנות גלאי עשן בזול ולהתקין אותו באופן עצמאי על התקרה. אם אתם זהירים במיוחד, מומלץ בחום גם להחזיק מטף כיבוי בבית. כך ברגע שתבחינו בדליקה תוכלו לכבות אותה במהירה ולמזער נזקים

4. בשירותי הכבאות מסבירים שכשישנים בבית חשוב להשאיר את המפתחות בדלת למקרה שתאלצו להימלט. אם מצפים שמישהו יגיע בלילה, ניתן להוציא את המפתח מעט מהחור, אך להשאירו בדלת.